Frankrike!!

image66 


Imorgon bitti, mycket tidigt, åker jag och hela min familj till Frankrike och lägenheten i Nice!
En liten uppvilningssemester, och som jag har längtat efter denna resa! Hela min familj har längtat. Det senaste årets tuffa månader har självklart satt sina spår och nu skall vi ha roligare än någonsin förr tillsammans!
Vi har ju trots allt vunnit över cancern, vi i familjen Ivarssons.
Vi är rätt bra.


Kram på er!

Gammal text. Mitten av januari 2007.

Vissa saker jag skrivit under tiden jag var sjuk har aldrig publicerats här på bloggen. Kanske - allt eftersom det känns okej - kommer jag att lägga ut dem. Men en sak i taget, vissa texter kan jag inte ens läsa själv utan att börja må fruktansvärt illa och gråta.

Januari, 2007

Jag hade ett viktigt möte inplanerat klockan tio idag. Det var en intervju till ett skolarbete som skulle göras och jag är faktiskt både stolt och glad över att jag på egen hand ordnat så att jag skulle få intervjua just denna person. Men det finns ett problem -
ett ganska stort problem.
Jag kan nämligen inte gå.
Så ont som jag haft idag och under natten har jag aldrig tidigare haft. Jag skämtar inte - denna smärta är värre än operationen av tumören och all tidigare ledvärk. Värre än överkroppsberörningssmärtan jag ständigt får. Till och med värre än då jag bröt både handled och fingrar för några år sedan.
Jag skriker rätt ut.
Det går inte att svälja då det gör så ont att jag kräks. Det går inte att hålla tårarna tillbaka då det känns som om jag skall sprängas. Jag kan inte hålla tyst längre. Det måste ut.
Så jag skriker. För fulla muggar. Så högt jag kan. Mamma kommer inspringande i rummet. Jag biter hårt i huvudkudden, tar ett krampaktigt tag i mitt täcke som är fuktigt av svett.
- Det går inte, säger jag. Jag kan inte ta mig till intervjun, det gör så förbannat ont.

Med hjälp av mamma tar jag mig ut i köket. Hon mer eller mindre bär mig de få meter som krävs för att förflytta sig ifrån min säng ut till närmsta köksstol.
Jag kan inte sträcka på benen. Måste hålla dem böjda. Det gör ont som aldrig förr. Jag börjar känna paniken komma krypande. Det går inte över!!!!
Vi pallrar upp med kuddar under fötterna, mamma försöker försiktigt sträcka ut mina ben. Det går inte. Istället går hon och hämtar min almanacka, vi slår upp numret som krävs för att jag skall kunna ringa och ställa in intervjun. Vi pratar lite. Jag säger att mamma får ringa och säga att jag fått magsjuka, att jag är ledsen, men får återkomma nästa vecka.
Mamma tvekar. Vill helst inte ljuga. Hon funderar på om vi skall säga som det är, att jag har cancer. - Nej nej!!
Jag blir stressad, nej - hon får inte berätta!
Mamma kokar gröt. Färdig "korvgröt" från Axa och jag lägger på lite hallonsylt. Smärtan gör sig ständigt påmind och jag sitter som en stel pinne på stolen. Jag försöker koncentrera mig på gröten. Måste äta, måste äta! Första skeden går bra. Andra skeden växer i munnen. Tredje går inte att svälja. Det gör för ont, jag kan inte tänka på någonting annat än de förbaskade fot- och knälederna.

Mamma drar upp mig från stolen. Jag biter ihop. Det ska gå. Det bara ska.
Första stegen går så ont att tårarna svämmar över igen. Gröten vänder sig i magen. Jag tar tag i bordskanten, fäster blicken på det frosttäckta trädet utanför fönstret. Det ska gå.
Jag tänker, att ben skall man kunna gå på. Deras uppgift är att bära kroppen. De där jävla stumparna jag inte längre har någon känsel i skall jag kunna gå på! Jag måste klara det, intervjun får inte avbokas.
Jag går ett varv runt bordet. Ler mot mamma. Hon möter min blick med tveksamhet. Jag går två varv till. Sista gången släpper jag bordskanten och försöker sträcka något på den annars mycket böjda ryggen. - Vi tar rullstolen, säger mamma och hjälper mig in till toaletten.
Jag svarar inte, men någon förbaskad rullstol tänker jag inte sätta mig i. Inte idag!

Jag sminkade mig väl imorse. Försökte verkligen få bort de mörka ringarna under ögonen. Försökte verkligen förlänga de där få ögonfransarna jag hittade och täcka den grå-vit-aktiga huden med en mer mänsklig ansiktsfärg. Jag satte på mig min peruk, virade ett band om den för att förvilla lite, tog mina kryckor och hoppade ner mot bilen.
Mamma hade tagit med en flaska saft i bilen för att höja mitt blodsocker. Jag gillar inte saft, men svalde lite ändå - jag hade ju bara fått i mig två grötskedar.
Väl framme parkerade vi i parkeringshuset, så nära utgången vi kunde och tog hissen ner. Väl framme vid affärens glasdörrar tog mamma över kryckorna, jag åkte ner för rulltrapporna och gjorde min intervju.
Det gick så himla bra. Jag är så himla stolt över mig själv.
Jag fick så mycket bra respons, positivt bemötande och varma leenden att jag inte ångrar en enda sekund av den envishet som drev mig upp ur sängen imorse.
Då jag mötte upp mamma i skoaffären bredvid började hon gråta då hon fick syn på sin leende dotter som med mödosamma steg gick emot henne för att krama om.

Vi åkte hem. Jag drog av mig peruken, tvättade bort allt smink, mötte min egen blick i spegeln - och log.
Fy fan vad du är bra, sa jag till den där konstiga, äckliga människoliknande varelsen som tittade tillbaka på mig.
Sedan tog jag en morfintablett och sov djupt i flera timmar.

Idag är min största seger hittills.
Idag har jag övervunnit smärtan och idag har jag insett att jag klarar mer än jag tror.
Jag skall ta hem hela fajten. Jag skall krossa den förbannade cancern i bitar!
Jag skall vinna.

Min vardag

I söndags var jag och tränade.
För första gången på gym sedan jag blev sjuk. För första gången på tio månader. Det var en härlig känsla.
Jag var helt slut efteråt, men det är ju meningen. Jag hade inte velat gå därifrån pigg, då hade något varit fel.

Egentligen var det inte förrän på bussen hem som jag blev så där riktigt glad.
Jag lyssnade på någon låt, kommer inte ihåg vilken men den gjorde mig verkligen på bra humör. Massa gamla minnen kom upp och jag satt där och log för mig själv.
Plötsligt kände jag mig så frisk.
Så förbannat frisk.
Allt var ju precis som vanligt! Jag hade varit och tränat, och nu satt jag där, trött med ett par hörlurar i öronen, åkandes på den blåa bussen.
Att se allt svepa förbi utanför bussens stora glasrutor, att mötas av den stilla sjön och den friska luften då jag gick av bussen. Det kändes bara så himla bra!

Det är så svårt att förklara. Det är så svårt att fånga och beskriva en känsla som är så personlig. Som ingen annan egentligen kan förstå sig på och inse värdet av.
Men jag tycker så mycket om den.. Den där känslan som inte går att beskriva, jag älskar den!


Bättre

Jag mår bättre. Det blir ljusare och jag har börjat orka göra mycket mer. Eller, det är snarare så att jag nu känner för att göra saker. Det var väl där skon klämt innan.
Så nu skall jag strax iväg igen. Det gäller bara att hålla sig aktiverad, då hinner jag inte tänka på allt jobbigt.
Kram till er

Om hur det är att vara riktigt nere

De senaste dagarna har varit tunga.
Jag går långpromenader. Regnet öser ner och mina kläder blir blöta. Kinderna tar tålmodigt emot tunga och kalla regndroppar samtidigt som händerna blir kalla likt isklumpar.
Jag märker det knappt.
Oftast är det först då jag kommer hem igen som jag känner av de kalla kläderna och det rinnande håret. Då börjar jag frysa och tar av mig kläderna, snor en filt om mig och sjunker ner i soffan.

Jag studerar fönsterrutan från min plats i soffan. Sakta, sakta kryper regndropparna ner för dess släta yta. Regndroppe efter regndroppe kastas vilt mot rutan för att till sista hamna på fönsterkarmen och försonas med alla de andra dropparna.
Jag kan ligga där hur länge som helst och följa detta ständiga förlopp.
Skulle det mot förmodan sluta regna gör det ingenting. Då fastnar blicken någon annanstans.

Sedan blir det plötsligt kväll och jag går och lägger mig. Dock inte för att sova, utan mer för att fortsätta låta tankarna få fria spelrum. Att sova går nämligen inte. Jag kan ligga och stirra upp i taket i flera timmar. Jag dricker några glas vatten, tar några värktabletter, läser några sidor. Men det hjälper inte, jag somnar likt förbannat aldrig innan min klockradions röda siffror visat 03.00.

Jag vaknar några timmar senare. Tänker att, idag mår jag nog bra!
Sedan känner jag efter..

Det känns som om man är nertryckt i ett hål. Ett ganska mörkt hål som har alldeles för höga kanter för att jag skall kunna häva mig ur det.
Allt blir istället jobbigt och ansträngande. Bara tanken på att faktiskt behöva göra någonting, utöver att gå eller vila, känns fruktansvärt motbjudande.
Så istället för att fylla dagarna med något roligt, går dem mest åt till att deppa, döda tid och för att kunna kryssa över ännu en dag i almanackan.

Det låter inte så kul och det är det inte heller. Men det går sakteligen mot bättre tider och eftersom jag idag träffat kompisar känner jag mig nu mycket mer uppåt.
Med kompisar kan man prata om framtiden. Man kan skratta över gamla minnen och man kan tillsammans svära över det eviga regnandet.
Med kompisar kan man dela på det svåra. Jag behöver inte dra hela lasset själv. Bördan blir åtminstone lite lättare och det känns som om jag orkar gå med något mer upprätta axlar.

...

Det är rätt deppigt för tillfället.
Jag har ingen större lust att göra någonting överhuvudtaget.


Hemma från infektion

Vi är hemma från sjukhuset nu. Äntligen. Tiden går så fruktansvärt långsamt i de där isolerade och tråkiga rummen.
Egentligen skulle vi fått åka redan igår, men jourläkaren vågade inte ta ett sådant beslut så vi blev kvar tills idag då avdelningsläkaren kom istället.

Smärtan är nästan helt borta, den gör sig bara påmind lite då och då. Jag är väldigt trött och hängig men nu skall jag vila ordentligt i några dagar, hoppas bli piggare sedan!
Tack för alla fina gratulationer! Det känns så himla bra att tumörerna är borta.
Nu har jag klarat av det här.
Nu klarar jag vad som helst.

Booooorta!

Alla tumörer är borta!!

Jag kan knappt förstå det. Så otroligt skönt. Vilken obeskrivlig lättnad!

Idag har varit en lång dag. Jag har varit ganska nervös men har ändå sovit största delen av dagen. Mamma däremot gick fram och tillbaka i rummet på infektion.
Sedan ringde min doktor och lugnade oss - tumörerna är borta!

Nu är vi hemma en liten stund igen. Vi fick permission över fredagskvällen men skall tillbaka vid tio-tiden. Blåsorna på kroppen har blivit fler över natten men nu verkar det inte komma mer. Jag får stark smärtlindring så jag sover mest hela tiden men nu skall jag försöka hålla mig vaken ett tag. För nu skall vi ha fest!
FFF - Fest och fira med finmiddag!
Jag är så glad. Kram på er!

Bältros

En okänd person som möter mig skulle mycket enkelt kunna misstänka att mitt största intresse är att bada i nässlor.
För det ser boktstavligen talat ut som om jag gjort just det, badat i nässlor.

Jag har tillbringat det senaste dygnet på sjukhuset.
I förrgår eftermiddag upptäckte jag rodnad på min högra hals och på vänster ben. Det var rött, små blåsor och gjorde ont. Vi avvaktade, trodde inte det var något speciellt.
Men igår exploderade det, och nu ser det riktigt obehagligt ut. (Det är det också).
Vi åkte in till avdelningen, för att vad vi trodde hämta allergimedicin som skulle ta bort dessa okända utslag. Vi blev kvar där, flyttades till infektion och där är jag nu inlagd.
Jag har fått bältros.

Eftersom jag har ett ganska kraftigt nersänkt immunförsvar och en dåligt fungerande mjälte, samtidigt som det inte var så längesen jag avslutade min behandling, tyckte läkarna det var säkrast att ge mig behandling intravenöst.
På så sätt hoppas man hämna förloppet och förhindra att bältrosen sätter sig på andra, inre organ.
Så nu får jag dropp var åttonde timma och hur länge det kommer vara så vet vi inte riktigt.

Nu är vi hemma en liten stund, hämtar grejer och vilar. Jag har sovit några timmar och nu skall jag försöka äta lite.
Jag har främst blåsor/utslag på höger hals, nacke, arm och rygg, samt på vänster ben. Eftersom bältros sitter i nervkärnan, sprider den sig också längs den sjuka nervens bana därav den konstiga placeringen av utslag.
Det gör ganska ont, sticker och bränner. Tyvärr är det svårt att finna en bra smärtlindring men nu har jag fått en dos som ligger snäppet under morfin, och det verkar fungera helt okej.
Hoppas kunna skriva snart igen, vi stannar på infektion över natten idag igen.
Kram!

Tisdag 3 Juli

Allt gick bra idag. Eller, det kändes åtminstone helt okej.
Jag brukar tycka det är väldigt jobbigt att åka till avdelningen nu för tiden, men alla är så gulliga så idag var det faktiskt inga större problem.
Svaren på den utvärdering vi gjorde i dag får vi förhoppningsvis på fredag, om de hunnit kolla på alla bilder tills dess, men det trodde dem att de skulle fixa!
Men ett litet hum om läget lyckades jag ändå få idag. Läkaren som skötte ultraljudet var väldigt vänlig och berättade hela tiden vad hon såg. Självklart kunde hon inte på rak arm försäkra oss om att det inte var några förstorade körtlar eller liknande, men hon såg ingenting misstänksamt vid de första bilderna idag.
Det känns skönt!
Mina värden var dessutom bra! Sänkan var visserligen hög, men det beror antagligen på den förkylning jag haft ett bra tag nu.

Angående den ständiga tröttheten beror det antagligen till största del på strålningen. Så även muntorrheten som jag aldrig blir av med. Fast den har jag nu fått tabletter emot, som skall hjälpa.
Men tröttheten beror nog även på hela situationen.
Jag har hela tiden tänkt att en dag, eller säkerligen flera dagar, så slår det tillbaka. Plötlsigt kommer allt över en och jag tänker på allt jag gått igenom.
Det är en sådan period just nu. Jag tänker helt enkelt för mycket.
Och visst kan man bli trött av att tänka!

Nej, dagen har varit helt okej. Visserligen känns det som en halv evighet tills det blir fredag men jag vet att det kommer gå fort. Då får vi veta, då får vi förhoppningsvis ett besked som tar död på all oro och nervositet.

Ett stort tack till varenda en av er som skriver kommentarer och hälsningar till mig! Det värmer så att läsa.

Mormor har bakat bullar till mig idag, så nu skall jag äta en sådan, och sedan (för ovanlighetens skull) gå och lägga mig och sova!
Kram


Sjukgymnast

Idag har jag och pappa varit på sjukhuset.
Min sjukgymnast och jag pratade en del. Eftersom jag varit förkyld, hostig och allmänt hängig i ungefär en månad nu, har jag inte alls kunnat fullfölja det träningsprogram hon gett mig.
Det är rätt tråkigt. För att inte säga skittråkigt.
Jag vill verkligen börja träna igen. Åtminstone kunna göra de där rehabiliteringsövningarna vi kommit fram till. De där sakerna som skall göra att jag förhoppningsvis skall kunna bygga upp min kropp igen. Men nu går inte det, för jag blir inte av med förkylningen, så nu får vi hitta på andra saker.

Styrketräning är helt enkelt för jobbigt just nu. Så nu skall jag "utnyttja årstiden".

Att "utnyttja årstiden" innebär för min del att gå långa promenader, simma, spela golf och kasta frisbee. Cykla och leka med kusinerna ingick också i de två orden.
Så jag antar att jag får börja där, ta en sak i taget. Lyssna på min kropp, och kanske inte riktigt gå så fort fram som hjärnan vill.

Det är inte lätt då hjärnan och kroppen vill två helt olika saker. Då dessa två vägrar samarbeta, hur mycket jag än kämpar.
Hjärnan säger, gå ut och spring! Res iväg! Gör allt du längtar så efter!
Kroppen protesterar på tydligaste sätt och drar sig till sängens mjuka värld med den underbara sömnen som lockbete.
Jag sover middag nästan varje dag, trots det somnar jag som en stock halv tio varje kväll.
Det är helt otroligt vad sömn som krävs för att bara ta sig igenom en vanlig dag här hemma.
Och nej, det är egentligen inte så konstigt, med tanke på hur stor omställning som nu sker.
Från långa morfindagar som mest flöt förbi i ett grått dunkel till klara, roliga och händelserika dagar med massa energikrävande påhitt.
Nej, det är inte konstigt. Bara frustrerande.

Imorgon är det utvärdering som står på schemat. Och ja - jag är nervös.
CTröntgen, Hjärt- och Lugnröntgen samt ultraljud på buk och hals.
Bara att bita ihop. Bara att hålla alla tummar som finns.